Is alles nu echt beter in Italië of ben ik teveel gekleurd? Service is er in ieder geval stukken beter dan hier in Nederland. Tijdens mijn recente bezoek heb ik weer veel passie en betrokkenheid mogen ervaren.

 

 

Wat is dat toch?

Het begint vaak al met het tentoonstellen van goederen. Of het nu een slagerij, boekhandel, restaurant of een marktkraam betreft. De producten zijn met liefde behandeld en de verkopers zijn trots (trots). Er daar komt een belangrijk element om de hoek kijken. Trots. Ja, hier in Nederland is de eigenaar van het bedrijf vaak trots. En dat vinden wij logisch want het is natuurlijk zijn of haar winkel. Maar de medewerkers? Nou, ik zie daar heel veel verschil, elke dag weer. Soms perfect, maar meestal niet. En als klant heb je daar wel mee te maken. Ik denk dat in Italië er veel meer het besef is dat elke medewerker zich ervan bewust is dat de klant uiteindelijk zijn of haar salaris betaald. Altijd!

Is dat communicatie?

Wis en waarachtig. Goede interne communicatie maakt doelstellingen van elke organisatie zichtbaar, meetbaar en toepasbaar. Door deze duidelijkheid weten alle medewerkers hoe de hazen lopen. En dat komt dan weer tot uiting bij de uiteindelijke klantcontacten. Moeilijk? Nou, in de kern niet. Maar probeer het maar eens consequent toe te passen. Op een heldere en aantrekkelijke wijze. Op een manier die mensen aanspreekt. Een beetje hulp kan dan geen kwaad. In Italië kan ik mij een beetje verstaanbaar maken maar ik geniet van de gesprekken, het gebruik van handen met alle gebaren en de gezichtsuitdrukkingen. Daar zit ook veel gevoel en overtuiging in. Eigenlijk maar met één doel: de klant (de koper) verleiden en zorgen dat hij of zij de volgende keer weer bij mij terug komt. Een Persoonlijk Werkende Relatie in optima-forma.

A presto!


Erik

Ik ben van '54 en dus gepokt en gemazeld binnen het vakgebied communicatie. Met voldoende bagage om een uitstekende gesprekspartner te zijn voor Raad van Bestuur, Directie, P&O medewerkers en Management. Voor nationale en internationale organisaties. Maar ook sparring-partner voor collega Communicatie medewerkers binnen een organisatie. Ik weet wat samenwerken is. Relaties vertellen over mij: harde werker die niet snel tevreden is. Rotterdamse én Italiaanse mentaliteit. Perfectionist. Aardig. Leider en spin in het web bij projecten. Passie voor Italië. Een aardig mens.